Sunday, February 21, 2010
Bahan2 Kek Coklat:
- 190 gm mentega
- 300 gm gula halus
- 4 biji telur (kl telur kecik guna 5 biji)
- 1/2 sudu besar vanila (atau 1 tudung botol vanila tu)
- 210 gm tepung
- 50 gm koko (leh gna brand Van Houten or cap ayam yg timbang pun boleh)
- 1/4 sudu besar bikarbonat
- 1 sudu besar serbuk penaik (baking powder)
- 250 gm air
Cara membuat Kek Coklat:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang (dah jadi putih)
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. (sy lbh suka pukul telur dlm bekas lain br masukkan ke dalam adunan)
- Masukkan tepung, koko, serbuk bikarbonat, serbuk penaik yang telah diayak ke dalam adunan.
- Masukkan air selang seli dgn bhn yang telah diayak td. Kacau sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar dgn suhu 180 darjah dlm masa 60 min.
Tips: utk pastikan kek dah masak (ape2 jenis kek pun).. cube tikam (xtau istilah yg lbh seswai) kek dgn lidi..jika kek x melekat pada lidi means kek dah masak..
see the big lobang2.. sebab tikam guna chopstick..xjupo lidi..LOL
nota KAMI: resepi asal dr majalah Saji
KISAH KAMI Mari Memasak Bersama KAMITUAN
0 Comments:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)