Sunday, February 28, 2010

KAMI TUAN Dah Ada Butik!!!!

KAMI TUAN dah ada butik maya..
KAMI TUAN BOUTIQUE menjual tudung ekin & shawls..
sangat chantek sangat gorgeous!!!

do visit out boutique k..
KAMI TUAN BOUTIQUE - http://tuanbutik.blogspot.com/







contoh tudung yang dijual..

nota KAMI: juga menjual shawls..will be updated soon~~

Tuesday, February 23, 2010

"weh..esok besday busyuk banga kobis...male tande soh hal oyak doh kat ku suh ucap hepi besday ke adik esok..so.esok semua org wish hepi besday ke busyuk banga kobis..jgn lupo yea..."

begitulah bunyi wall post Jura bagi kat aku tadi..
oh xtahu pun esok befday Busuk Banga Kobis aka Adeq Nia..
ala.. kalu duk besut leh la celeb..

ok to all KAMI TUAN..
sila remind ye..
esok kena wish befday kat Adeq Nia aka Busuk Banga Kobis..
wonder y we call her 'Busuk Banga Kobis'??

sbbnyer..
dier suke sebut busuk banga kobis..
instead of 'busuk banga kohong'..
hehehe

btw..bagus gok tanda soh hal aka Abe Kal..
ingat ko adik dier..
siap ingatkan org lain lagi pasal befday adik dier..
gud brother though salu 'kenak' ko Nia

hmm..nak beli hadiah pe ek??
baju, toys or bear or doll??
hmmmm... dun noe yet..
tgk la camner nnt..cube cr kt midvalley ke..

okla..
jom nyanyi ramai2..

"Allah selamatkan Nia..
Allah selamatkan Nia..
Allah selamatkan Nurdhaniyah..
Allah selamatkan Nia"


meh share gambar2 Nia dr kecik sampai besar....











abe kal (tanda soh hal) & adeq nia (busuk banga kobis)

nota KAMI: happy befday Nurdhaniyah binti Shazli

Sunday, February 21, 2010

Resepi Kek Coklat Lembap

Bahan2 Kek Coklat:

  • 190 gm mentega
  • 300 gm gula halus
  • 4 biji telur (kl telur kecik guna 5 biji)
  • 1/2 sudu besar vanila (atau 1 tudung botol vanila tu)
  • 210 gm tepung
  • 50 gm koko (leh gna brand Van Houten or cap ayam yg timbang pun boleh)
  • 1/4 sudu besar bikarbonat
  • 1 sudu besar serbuk penaik (baking powder)
  • 250 gm air

Cara membuat Kek Coklat:

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang (dah jadi putih)
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. (sy lbh suka pukul telur dlm bekas lain br masukkan ke dalam adunan)
  3. Masukkan tepung, koko, serbuk bikarbonat, serbuk penaik yang telah diayak ke dalam adunan.



  4. Masukkan air selang seli dgn bhn yang telah diayak td. Kacau sebati.


  5. Masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar dgn suhu 180 darjah dlm masa 60 min.

Tips: utk pastikan kek dah masak (ape2 jenis kek pun).. cube tikam (xtau istilah yg lbh seswai) kek dgn lidi..jika kek x melekat pada lidi means kek dah masak..


see the big lobang2.. sebab tikam guna chopstick..xjupo lidi..LOL

nota KAMI: resepi asal dr majalah Saji

Resepi Kek Pelangi

bersemangat wat Kek aritu sorang2..
ditolong oleh Amer..tolong tengok ktnyer..huhu

k strek to d point..
meh cuba Kek Pelangi

Bahan2:

  • 250 gm mentega (leh guna Buttercup or Planta.. KAMI TUAN suke brand ni)
  • 225 gm gula ising (kl nak jimat leh blend gula sendiri)
  • 5 biji telur (aritu letak 6 sbb telur kecik gred C kot)
  • 225 gm tepung naik sendiri
  • pewarna (ikut kreativiti msg2)

Cara membuatnye:

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Camner nak tau kembang?? Tgk hidung korang kembang tak..haha..gurau je... Bila dah tukar jadi warna putih tu means dah kembang la..
  2. Masukkan telur satu persatu (KAMI TUAN suka pukul telur dlm bekas asing supaya kek lagi naik... korang leh guna bekas lain utk pukul telur tersebut then masukkan telur yg dah kembang dipukul ke dalam acuan mentega + gula tadi). Pukul perlahan2.
  3. Masukkan 1 sudu kecil vanila (leh guna tudung botol vanila tu)
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau (kaup balik) hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian (depends on how many colors u want..kl nak buat 3 color so bhg la adunan kpd 3..kl nak wat 7 color pelangi leh la bhg 7 tu pn kl korang larat nk cr pewarna la..hehe)

  6. leh guna mangkuk utk bhgikan adunan


  7. Sapu loyang dgn sedikit mentega (so dat kek x lekat kt loyang bila masak nnt)
  8. Masukkan bhgn adunan tadi ke dalam loyang. Larikkan dengan lidi atau garfu atau pe je utk hasilkan corak. Ikut kreativiti korang la nak wat corak batik ke, pelangi ke, marble ke, lukisan ke..haha


  9. campurkan bahagian adunan ke dlm loyang


    larikkan utk buat corak



  10. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah selama 45 min.


    tada..siap~~~



selamat mencuba~~~

nota KAMI: resepi asal oleh Majalah Saji (kami suke majalah saji nyer resepi)

Resepi Jeput Pisang

ok.. me Pjah sangat suke jeput sapa my mom, Che Som call me mek jeput..hhaha
mek jeput pun mek jeput la asal jeput sedap..hohoho

so i would like to share our recipe of Jeput Pise or Jeput Pisang or Cekodok Pisang..
selamat mencuba~~
Bahan2 Jeput Pise:
  • Pisang
  • Telur
  • Gula
  • Gandum

Cara membuat Jeput Pise:

  1. Lenyek beberapa biji pisang di dalam bekas (guna pisang yg seswai utk wat jeput ok)

  2. pisang

  3. Masukkan sedikit gula (jgn byk sgt..jeput lg besh kl manisnyer adlh manis pisang bkn manis gula)
  4. Masukkan sebiji telur (supaya jeput xlekat mase goreng)
  5. Masukkan gandum sedikit demi sedikit (hingga rasa xlekat bila goreng). Boleh tambah air jika mahu. Tapi lagi besh kl x tambah air kot (sbb saye wat x letak air..kekeke)

  6. sedia utk digoreng

  7. Goreng secukup rase..LOL

nota KAMI: lupe nak ambik gambar Jeput Pise yg dah siap digoreng..keh3x

ok... memandang kan KAMI TUAN ni suka memasak..
so we want to share our recipes here..

blh la cuba ye..
the first recipe is Jeput Sotong + Colek Jeput..

Bahan2 utk Jeput Sotong aka Cucur Sotong:

  • sotong (ikut suka byk mane..leh guna yang belum direbus atau telah direbus)
  • kangkung (ikut suka banyak mana korang nak)
  • bawang merah
  • lada besar (utk kasi pedas sikit)
  • sedikit garam
  • gandum
  • air



bahan2 - sotong & kangkung


Cara membuat Jeput Sotong:

  1. Potong sotong (ikut suka dadu or cmner bentuknya) dan kangkung (hiris halus).
  2. Mayang bawang merah.
  3. Potong lada besar (sesuke ati)
  4. Masukkan sotong, bawang dan lada ke dlam bekas.
  5. Masukkan gandum dan sedikit garam.

  6. bahan2 yang telah dipotong

  7. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga korang puas hati dengan hasilnya (sehingga korang rase dah jd jeput)

  8. sedia utk digoreng

  9. Goreng sehingga kekuningan.

goreng dgn api sederhana


dah siap~~



Bahan2 utk Colek Jeput:

  • bawang putih
  • sedikit belacan
  • lada mesin
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit cuka
  • gula
  • gula melaka (nise)
  • tepung jagung
  • air

Cara membuat Colek Jeput:

  1. Bakar bawang putih atas api (bersama kulit). Apabila sudah hangus, basuh dan buang kulitnya.

  2. cara membakar bawang putih

  3. Masukkan bawang putih tadi (tumbuk sikit), lada mesin dan air ke dalam periuk dan masak.
  4. Masukkan belacan, air asam jawa, cuka, gula melaka dan gula.
  5. Masak sehingga cukup rasa dan menggelegak.
  6. Masukkan sedikit tepung jagung yang dah dicampur air (utk menjadikan colek pekat).

dah siap

tada...

dah siap...

sungguh enak dimakan begitu saja...


sesuai utk breakfast atau mkn petang

nota KAMI: resepi Che Som.. if xde sotong leh guna ikan (especially ikan ayo aka ikan tongkol -lagi besh yg kukus nyer or ikan bilis)

Wednesday, February 10, 2010

Cuti + Makan

cuti cuti cuti...
itulah yang selalu anak2 che som & ayoh mat nantikan...
cuti yang panjang = masa untuk balik kampung..
yeah!!! yippeeee!!! yabedabeduuuuu!!!

balik kampung oo00 balik kampung..
hati girang!!
perjalanan jauh tak ku rasa..
kerna hati ku melonjak sama..
untuk berjumpa sanak saudara..
yang selalu bermain di mata...


http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

aktiviti utama keluarga che som & ayoh mat..
when their sons & daughters coming back..
masak + makan...
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

kami anok2 che som memang sangat beruntung..
makanan che som memang superb!!!
thumbs up habis la...

balik hujung tahun aritu wat bbq...
balik chinese new year ni nak wat pe plak ek??
makan besar makan besar makan besar...

saya, pjah teringin + teringat nak makan:

1) jeput pise aka cekodok pisang - che som bagi gelaran baru 'mek jeput' ko pjah..balik umah mesti cari jeput pise or jeput sotong..hik3x

2) nasi dagang - nasi dagang ikan aye + udang + acar timun + sambal belacan = mabeles!!!

3) ikan bakar + air asam - balik ni nok wat la...yummy2

4) nasi lemak - nasi lemak ikan ayo...oloh xjupo la kt bangi ni..huk3x

5) jeput sotong - semestinya wajib!
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

wah... sedapnyer...che som, perut anakmu ini udah berkeroncong....
cepatlah hari jumaat menjelma...
sudah tidak sabar menunggu...
http://www.emocutez.com

tapi aktiviti besar pe nak wat ye??
ye la..cam bbq ke...
aritu dah bbq..takkan nak bbq lagi kot...
xpela...
check it out je nanti..
hehe konon wat surprise la..
tunggguuuuuuu~~~


Saturday, February 6, 2010

KAMI KELUARGA BAHAGIA

hmm....
nak mintak izin ni..
boleh tak boleh tak boleh tak???
ala boleh la ek..

MyEm0.Com

nak minta pe je pun..
just nak mintak izin nak nyanyi sikit..
hehe...
KAMI memang suka nyanyi...

kalau kat umah tu..macam2 versi contohnya:

1) Ajam

♪ ♫ Lakon layarmu hebat
Terpukau ku melihat
Isi hati upahan
Sampai bila
Kau mahu tersesat
Tidak kau penat
Hidup penuh muslihat ♪ ♫



Ajam sangat suke MUH & Black... hari2 nyanyi lagu ni..aih...

2) Amer

♪ ♫ Ingat mati, ingat sakit
Ingatlah saat kau sulit
Ingat ingat hidup cuman satu kali

Berapa dosa kau buat
Berapa kali maksiat
Ingat ingat sobat ingatlah akhirat ♪ ♫



Amer sangat suka lagu wali..abis semua lagu wali dihafalnyer...
lagu TOMAT dr WALI band ni mmg sokmo la ye nyanyi..
pastu mesti dapat komen gni:

Pjah : "ingat mati ingat mati.. smayang bang tok!!! g semayang nuh!!"
Mok : "ingat mati ingat mati...ngaji malas..ore suruh ngaji malas..duk ingat mati gtu jah pandai!"


hik3x..'leh sebakul' mg amer..hahaha
MyEm0.Com

ok..sebenarnyer KAMI nak nyanyi lagu 'Keluarga Bahagia' by Saujana..
ha..lagu nasyid popular dulu tu..
k..layan~~~~
MyEm0.Com



nota KAMI : 'leh sebakul' = dapat bebelan yg masyukk n byk dari mok..

Inilah KAMI

Assalamulaikum & have a nice day..
MyEm0.Com

hik3x.. baiknyer pembukaan...
siap bagi salam..
takpe..dapat pahala...


okla..KAMI create this blog just to share some stories about KAMI family...
apa yang KAMI lalui sebagai sebuah keluarga..
keluarga yang harmoni (tapi salu gak gaduh2 manja..hik3x)...

MyEm0.Com

so entry ni just nak perkenalkan KAMI je la...

rasanyer dah tak perlu perkenal nama semua sebab dah ade pun kat tepi..
semua orang pundah boleh baca boleh tengok kan..

so..just nak share pe yang KAMI suka buat di rumah bila semua berkumpul:

1) bergelak ketawa (sampai jiran2 dah leh detect yg semua anak ayoh mat udah pulang)
2) sesi masak memasak (1 dapur penuh ngan 'jong kuca' walaupun tukang masak sorang je..
3) makan besar... (tak perlu tunggu raya cina..ktrg mmg asal balik je makan besar)
4) bermain bersuka ria (main jutaria, congkak, bola, jual barang, tak pun sembunnyi2.. kechik besar anak dara bini orang semua join... )
5) mengumpat (bercerita la..bukan je mengata org..hehehe)


kami yang masak (^_^)



ha..tu la sedikit sebanyak aktiviti keluarga kitorag kat umah..
sangat happening sangat kecoh sangat bising...
MyEm0.Com

nota KAMI : 'jong kuca' = pembantu tukang masak (yang kejenya adalah kacau kuali + kacau tukang masak...heeee)

;;
Anda mungkin meminati